Schermen

Februari 2012

Bernd volgt de 10 introductielessen bij de Nijmeegse schermvereniging 'De Drie Musketiers'. Hij doet met alles mee voorzover hij het aankan. De eerste les was een kennismaking, met de andere schermers en met het schermen zelf. Er volgen daarna drie lessen met de sabel, drie met de floret en drie met de degen.

Groeten
Schermen is een vorm van vechten, maar enige beschaving wordt ook in acht genomen: je groet de tegenstander en de scheidsrechter vooraf aan het gevecht met het wapen aan de kin en een beleefde hoofdknik, waarbij je elkaar in de ogen kijkt. Dan pas kan het masker op voor het gevecht. Als de strijd is gestreden, geef je elkaar de hand, de hand waarmee je niet je wapen vasthield. A gentlemans battle.

Schermen met links
De lessen schermen geven Bernd veel voldoening, maar zijn natuurlijk behoorlijk vermoeiend. Hij neemt dan ook rust tussendoor als hij dat nodig heeft, en de groep weet dat hij niet met alles mee kan doen.
Hij schermt met links, omdat hij weinig kracht in zijn rechterarm en been heeft. Dat gaat behoorlijk goed.   Prettig is dat je schermen niet 'rennend' doet - dat zou hij niet kunnen. Schermers zijn geen vikingen die elkaar met hun wapentuig achterna hollen. Je staat tegenover elkaar, en stapt naar voren of naar achteren terwijl je de degens kruist. Een blauwe plek op je borstkast is geen verwonding voor de schermer, maar een insigne voor een goed gevecht waar je trots op bent.

Gonda maakte een paar mooie actiefoto's van Bernd:Stabiel staan voor de aanval....
...en voor je tegenstander kan afweren, een knal op zijn helm met de sabel. 

Wapenuitrusting afleggen, en dan even pauze nemen.

5 opmerkingen:

 1. Gave foto's. Ik waan me zo terug in van die films waarin er heel wat zwaarden glanzen. Vooral ook de serie van Lord of the Rings.

  En met links, dat is een extra handeling. Man een ding is zeker een doorzetter ben je.

  Groetjes, Kim Linders

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor schermen!
  Fijn dat t weer via t blog bij ons komt .zo blijven we bij!
  ook die humor tussendoor kunnen we erg waarderen.
  We vinden je een kanjer Bernd!

  hartelijke groet,

  fam Arends Ede

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaaf, Bernd, dat schermen! Een kwaliteitsgevecht nu dus op twee fronten - binnen en buiten. Weer eens een heel andere tak van sport in de familie.
  Groetjes,
  tante Stoni

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat super gaaf! Nog even en dan zijn de zomer spelen, met vast ook weer de nodige schermpartijtjes. Ook leuk om dan via de tv schermen te leren van de "masters"

  Vanuit Hilversum de groeten van Matthijs, Saskia en Joris

  BeantwoordenVerwijderen
 5. florensvankesteren12 juni 2012 om 17:47

  het ziet er stoer uit dat schermen, het lijkt me echt heel moeilijk. maar wel leuk om te doen.
  groetjes Florens

  BeantwoordenVerwijderen