Radiotherapie 2011

15 juni 2011 - Voorbereiding
Het materiaal van het masker voelt eerst warm op je huid.

Pedagogisch medewerker Renee bereidt Bernd voor op de bestralingen. Ze laat een filmpje zien over een jongen die bestraald wordt, en ze heeft materiaal bij zich waarvan zijn bestralingsmasker wordt gemaakt.

16 juni 2011 - Masker maken
Masker wordt gevormd.
Het masker is klaar.

Om de tumor heel gericht te kunnen bestralen, moet je hoofd helemaal stil liggen. Daarom maakt de radioloog een masker, dat exact op maat van je hoofd is. Er wordt ook een hoofdkussentje gemaakt dat precies op je achterhoofd past.


Het maskermateriaal wordt zacht gemaakt in een warm waterbad, en daarna om je gezicht heen gelegd. Na 5 minuten stil liggen is het masker hard geworden. Dan mag het weer van je hoofd af.

Er zitten klemmen aan het masker die vastgemaakt kunnen worden aan de tafel. Zo blijft je hoofd helemaal stil liggen tijdens het bestralen.17 juni - 7 juli 2011: de bestralingen
Bestralen ziet er best wel cool uit...

Tussen 17 juni en 7 juli werd Bernd 13 keer bestraald. Zijn broers Jan en Wieger hadden op school een toetsweek, maar zijn toch een paar keer tussen het leren door mee geweest naar radiotherapie. Bernds beste vriend Jeroen ging ook een keer mee.

In de wachtkamer van radiotherapie nam Bernd steevast een beker 'choco de luxe' uit het koffiezetapparaat. Zelfs in Bernds medisch dossier staat een aantekening dat chocomelk Bernds favoriete drinken is.

Toen we op 7 juli het masker mochten meenemen, ontdekten we aan de binnenkant van het masker een chocoladesnor.

Van de bestralingen had Bernd geen last. Je voelt er helemaal niks van. De pilletjes dexamethason die hij er bij slikte maakten hem wel hongerig: Bernd had de hele dag zin in hotdogs, hamburgers, chocola of tomatensoep. Toch kwam hij maar twee kilo aan. Zijn masker is dus gelukkig niet gaan knellen.

De afloop van de bestralingen hebben we dan ook gevierd met huisgemaakte hotdogs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten