København


27 april - 3 mei 2012

Met een gehuurde camper reisden we aan het eind van vrijdagmiddag 27 april - Bernds verjaardag - richting Denemarken. Het doel van de reis was Kopenhagen.

Vakantie is morsom of dejlig, zeggen de Denen. Of gewoon episch cool en vet, in goed Hollands.

Bernd had een paar flinke boeken gekregen op zijn verjaardag, en de jongens hadden weer een paar films op de i-pad gezet. Voor onderweg.

Ergens tussen Bremen en Hamburg overnachtten we op een eenvoudige camperparkeerplaats. De volgende dag staken we bij Puttgarden de Oostzee over per veerboot naar de haven van Rødby (Rode stad), Denemarken. 

Denemarken
Over de snelweg kun je vervolgens binnen twee uur in Kopenhagen zijn, maar leuker is het de Margrietroute te volgen, via karakteristieke plaatsen, door mooi natuurgebied en langs de kust. Je bent langer onderweg, maar je ziet veel meer Denemarken. We maakten tussenstops in fraaie kustplaatsjes als Rødvig, Højerup en Køge om te wandelen aan de kust, of wat te eten op een terrasje aan de haven. 


De Denen hadden nog geen vakantie, en de meeste Europeanen zoeken het in de meivakantie niet noordelijk. Weinig medetoeristen dus, terwijl er alle dagen bijna zomerse temperaturen te meten waren (tussen de 15 en 20 graden).  Nyde !


Kopenhagen
Zonnig terrasjes en jazz, Nyhavn
Een op de drie Denen woont in Kopenhagen en omgeving, de Hovedstadsomrade. Kopenhagen is dan ook het culturele en commerciele hart van Denemarken. Het koperen beeldje van de Zeemeermin, uit het sprookje van Andersen, dat met het hoofd afgewend over zee tuurt, is voor Kopenhagen wat Manneke Pis voor Brussel is: daar gaat iedere toerist het eerste naar toe. Het beeldje heeft al veel meegemaakt: ze schijnt al onthoofd, ontarmd, aangekleed en beschilderd te zijn. Ze is al talloze malen van haar steen gelicht om te worden gerestaureerd of schoongemaakt. We hebben haar met rust gelaten, ook omdat we een aantal jaren terug haar al bekeken hadden.

De gezelligheid van Nyhavn was meer wat we zochten: zon, jazz, en een koel Deens biertje. En ja, de Denen kennen ook warme chocomelk.

Verder in Sjælland
Het noordelijke Sjælland, boven Kopenhagen, is ook voor de Denen een geliefd vakantiegebied: veel kleine jachthaventjes, kiezel en zandstranden, huisjes die voor de sprookjes van Andersen lijken te zijn ontworpen.  
Aan de noordkust
Typisch Deens landhuisje
Plundra 
Replica van een vikingschip
Onder Kopenhagen bezochten we nog Roskilde, een oud Vikingstadje. Denen zijn bijzonder vriendelijk in de omgang en gastvrij. Duizend jaar terug was dat wel anders:  iedere Europeaan beefde voor deze Vikingen, die met hun ondiepe maar zeewaardige schepen de Europese wateren onveilig maakten. 
Voor de Vikingen was het in wezen een vorm van handeldrijven, onder hun voorwaarden. Geen handel, dan plunderen en platbranden. 

Op de plaats waar de restanten van Vikingschepen zijn gevonden, is nu een museum met een vredig parkje.  Met het wereldwijde succes van de handel in Legoblokjes is het plunderen overbodig geworden. 


De Denen hebben voldoende inkomsten, en zijn trots op hun land, hun overal wapperende vlag, en op de Deense kronen. Boodschappen doen is voor de Eurolanden niet voordelig - de euro kan de Deense munt momenteel niet naar de kroon staan.
Waterfontein in het vredig park van Roskilde
Misschien is dat wel de werkelijke reden waarom we alleen maar glimlachende Denen ontmoetten deze vakantie. 


Bernd had ook pretlichtjes in zijn ogen:, hij genoot, want hij was jarig. Daarbij vergeleken is alles natuurlijk onbeduidend knackerbrøt.

1 opmerking:

 1. Hoi,

  Het is voor jullie een mooie vakantie geweest en dat is fijn om te lezen. Denemarken lijkt mij ook mooi inderdaad, wij zijn er op doorreis naar Noorwegen even geweest maar hebben niet echt veel tijd gehad om het land verder te bewonderen. Misschien komt het er ooit nog eens van.
  Het is inderdaad zo dat al het andere onbelangrijk wordt als je maar samen kunt zijn.
  Helaas zien veel mensen dit niet in en leven ze langs elkaar heen in deze drukke, snelle wereld.
  Ik wens jullie samen nog ontelbaar veel mooie vakanties toe.

  Lieve groet, Chantal mama van *Bo en Kess

  BeantwoordenVerwijderen