De diagnose

13 juni 2011 - Anders dan anders
Wij maken ons zorgen om onze jongste zoon Bernd: hij heeft de laatste tijd klachten die helemaal niet bij hem horen: Bernd kan moeilijk slikken, praat een beetje in slow-motion, en reageert vlakker dan anders. Ook zijn rechterhand reageert niet goed - Bernd is rechts, maar gebruikt steeds vaker zijn linkerhand. De linkerkant van zijn gezicht en zijn linker mondhoek lijken een beetje te 'hangen'. Na overleg met Bernd's tante Nienke, die kinderneuroloog in Haarlem is, besluiten we om de volgende dag naar de huisarts te gaan met hem.


14 juni 2011 - MRI-scan laat tumor zien
Nienke komt 's ochtends vroeg al op bezoek, en doet een paar testjes met Bernd. Ze gaat mee naar de huisarts, en die verwijst Bernd meteen door naar kinderneuroloog dr  Jolanda Schieving van het UMC St Radboud ziekenhuis. De MRI-scan laat zien dat er een tumor in zijn hersenstam zit, een Ponsglioom. Een verschrikkelijk bericht.

potje schaak tegen de computer
Bernd moet in het ziekenhuis blijven. Hij zal 13 bestralingen krijgen de komende drie weken. De bestralingen zijn bedoeld om de tumor te laten stoppen met groeien.
In het ziekenhuis ligt Bernd in bed. Hij probeert zich te vermaken met filmpjes, games of een spelletje schaak tegen de computer. Alles wat maar afleidt van de gedachte aan die 'klote tumor' in zijn hoofd. Om de beurt slapen mamma en pappa bij hem op de kamer deze week.

Jan en Wieger kopen allerlei vermaak voor Bernd: een strategisch geplaatst scheetkussen op de stoel naast Bernds bed brengt enkele bezoekende zorgprofessionals in grote verlegenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten